Kunstmatig gras kopen: hybride grasmat

4 januari 2018
 Categorieën: Sport & recreatie, Blog

Delen

De hybride grasmat

Wanneer gewoon gras niet goed genoeg is in de sportwereld gaat men vaak over naar kunstgras. Kunstgras is een variant van gewoon gras. Wanneer een sportterrein verscholen of binnen ligt, waardoor het gras niet goed kan groeien, wordt er vaker gekozen voor kunstgras. Er zijn veel sporten waarbij het kunstgras wordt gebruikt zoals bij voetbal, hockey, honkbal, tennis en vele andere vormen van sport. Ook wordt het kunstgras tegenwoordig vaak in tuinen en rond zwembaden gebruikt.

Voordelen van kunstgras

Sportvelden die voorzien zijn van kunstgras zijn alleen niet bespeelbaar wanneer er sneeuw op ligt. Ook heeft het kunstgras, wanneer het eenmaal is aangebracht, weinig onderhoud nodig. Kunstgras is slijtvast. Er zijn sporten waarbij het kunstgras een andere kleur heeft, zoals bij het tennissen een keer werd gebruikt. Er werd vanuit gegaan dat de bal op de tv beter zichtbaar was met een blauwe ondergrond. Omdat er echter zo weinig positieve reacties waren, heeft men dat niet doorgezet. Ook hoeft men het kunstgras niet te bemesten wat weer goed is voor het milieu.

Nadelen van kunstgras

Wanneer we naar het voetbal kijken, kunnen we aangeven dat slidings meer brandwonden veroorzaken. Het kunstgras levert meer wrijving op wat zeker niet prettig is. Ook zijn er veel voetballers die het sporten op kunstgras niet prettig vinden, omdat ze dat niet het "voetballen" vinden. Voetbal moet op een natuurlijke grasmat gebeuren. Er wordt ook gepraat over competitievervalsing wanneer de ene club wel op kunstgras speelt en de andere weer niet. Er is zelfs even een periode geweest dat er werd gesproken over het feit dan kunstgras met rubber korrels kankerverwekkend zou zijn. Achteraf is gebleken dat het niet zo is.

Soorten kunstgras

Er zijn verschillende soorten kunstgras in de handel. Je hebt ze in allerlei soorten, kleuren en prijsklassen. Ze zijn te verdelen in de hoofdgroepen, gevuld met zand of rubber, niet gevuld en gekleurd. Wanneer je een soort wilt bestellen, kun je kijken naar de eigenschappen. Je kunt kijken welke kunstgrassoort het meest geschikt is. Zo kun je kijken naar de poolhoogte, de dikte van de grasspriet, de deling wat het aantal steken per vierkante cm bepaald en het poolgewicht dat per vierkante meter wordt aangegeven. Wat je ook wilt hebben de ondergrond is daarbij zeer belangrijk. 

De hybride grasmat

Omdat er steeds meer wordt gekozen voor het gewone gras om op te voetballen wordt er naar een middenweg gezocht. De sporters en de leidinggevenden willen graag de voordelen van het kunstgras en de nadelen ervan achterwege laten. Daarom hoor je steeds vaker dat men geneigd is een hybride grasmat te nemen. Een hybride grasmat bestaat uit een natuurlijke grasmat waarbij voor 10% een versterking aanwezig is van sprieten kunstgras. Er zijn nu nog niet veel clubs die van een dergelijke grasmat gebruik maken. Een hybride grasmat is te kostbaar voor de meeste clubs. Nu wil de KNVB de professionele clubs overhalen om van de gewone grasmat over te stappen naar een hybride grasmat. De clubs die dat zouden willen doen, kunnen daarvoor in de toekomst geld lenen van de KNVB.

Voor meer informatie spreek met Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek.